صادرات آبزيان ايران به اتحاديه اروپا ممنوع شد؛ميگوهاي برگشت خورده از اروپا در بازار داخل
اعتمادملی- كامران ملكپور:در حالي كه نزديك به دو سال از افتتاح آزمايشگاه بقاياي دارويي در مركز تشخيص و آزمايشگاه كنترل دارو و مواد بيولوژيك سازمان دامپزشكي ميگذرد اما براي چندمين بار طي ماههاي اخير محموله صادراتي ميگوي ايران به اتحاديه اروپا به دليل وجود بقاياي دارويي برگشت خورد. بخش نظارت بر مواد غذايي اتحاديه اروپا كه از آزمايش محمولههاي ارسالي ميگوي ايران و نتايج منفي آن خسته شده اين بار اعلام كرده است كه واردات آبزيان از ايران به اين اتحاديه تا اطلاع ثانوي ممنوع است.
از افتتاح تا راهاندازي
در تابستان سال 84 و در آخرين روزهاي مديريت منصور سياري بر سازمان دامپزشكي، هنگام افتتاح آزمايشگاه بقاياي دارويي و در كنار لوح سنگي يادبود اين آزمايشگاه كه در آن تنها هزينه احداث بناي آزمايشگاه مذكور يك ميليارد و يكصد ميليون تومان حك شده است وي وعده داد كه ظرف چند ماه آينده اين آزمايشگاه راهاندازي خواهد شد.
هرچند عمر مديريت منصور سياري چند روز بعد به پايان رسيد اما حسين حسني رئيس بعدي اين سازمان در اولين روز كاري خود همواره از راهاندازي چند هفته بعدي اين آزمايشگاه سخن ميگفت. وي حتي در پاييز گذشته هنگامي كه يكي از محمولههاي صادراتي ميگو از اتحاديه اروپا عودت داده شد باز هم اعلام كرد كه مشكل، با راهاندازي آزمايشگاه بقاياي دارويي حل خواهد شد.
عمر مديريت يكساله حسين حسني در هفته پاياني سال گذشته در حالي خاتمه يافت كه خبري از راهاندازي آزمايشگاه مذكور نشد. هرچند وي در نامهاي به شعبانعلي نظامي رئيس سازمان شيلات وعده داده بود كه مشكل صادرات ميگو به زودي مرتفع خواهد شد و مساله خاصي در اين زمينه وجود ندارد.
اين روزها وسايل و تجهيزات در آزمايشگاه بقاياي دارويي كه بيش از 10 ميليارد هزينه براي خريد آنها شده است خاك ميخورند و حتي براي آن، مسوول و يا سرپرستي تعيين نشده است تا بحث راهاندازي را پيگيري كند.
دكتر ناصر قدسيان مديركل مركز تشخيص و آزمايشگاه كنترل دارو و مواد بيولوژيك هرچند انجام مصاحبه را منوط به اخذ مجوز از مديران بالادستي خود ميداند اما تاييد ميكند كه آزمايشگاه مذكور هنوز افتتاح نشده و بدون مسوول است.
دكتر عليرضا ايزدياري متخصص در صنايع فرآوري آبزيان با تاكيد بر اين نكته كه مشكل اصلي ضعف مديريت در سازمان دامپزشكي است، ميگويد: 20 شهريورماه گذشته اتحاديه اروپا در نامهاي از ممنوعيت صادرات آبزيان ايران خبر داد اما مسوولان دامپزشكي آن را بياهميت تلقي كردند و بر ارسال محمولههاي ميگو تاكيد نمودند.> وي با اشاره به اينكه اكنون پس از 6 ماه محمولههاي مذكور برگشت داده شده است،ميافزايد: <مشكل اصلي صادرات آبزيان عدم ارائه مستندات از سوي سازمان دامپزشكي، عليرغم درخواستهاي مكرر اتحاديه اروپا است.>
ايزدياري راه چاره را در راهاندازي اين آزمايشگاه و ارائه مداركي همچون EEC ميداند و تاكيد ميكند: <يك سال قبل ميخواستيم مشكل را حل كنيم ولي مسوولان دامپزشكي و كارشناسان مربوطه موضوع را جدي نگرفتند.> وي در همين رابطه به اظهارات مديركل قرنطينه وقت دامپزشكي اشاره و خاطرنشان ميكند: <در آن روزها به صادركنندگان گفته شد كه محمولههاي ميگو ارسال شود اگر وارد شد كه مشكلي نيست اما اگر برگشت خورد آن موقع موضوع را پيگيري ميكنيم.>
ميگوي مرجوعي در بازار داخلي
سال گذشته محمدرضا اسكندري در ششمين مصاحبه مطبوعاتي خود با خبرنگاران كه چند روز پس از مرجوع شدن يكي از محمولههاي ميگو برگزار شد، طرح اين موضوع را بياهميت دانست. وزير جهاد كشاورزي در عين حال گفت: <برگشت محمولههاي آبزيان چندان مهم نيست چون سرانه مصرف در كشور پايين است و همه ميگوي توليدي كشور در داخل مصرف خواهد شد.>
شايد اظهارات آن روز محمدرضا اسكندري باعث شد تا مسوولان وقت دامپزشكي، ديگر موضوع را پيگيري نكنند و حتي هزينه آزمايشگاه اتحاديه اروپا را با يكسال تاخير و پس از مكاتبات متعدد پرداخت كنند. يكي از كارشناسان باسابقه آبزيان كه نخواسته نامي از وي برده شود در اين باره ميگويد: <اظهارات غيرمتعارف وزير باعث شد تا حركت لاكپشتي در جهت قانونمند كردن صادرات آبزيان متوقف شود.> وي ميافزايد: <ميگو پرورشي حتي براي مصرف داخل نيز بايد مورد آزمايش قرار بگيرد چون ارزيابي باقيماندههاي دارويي در محصولات غذايي با منشاء دامي امروزه يك استاندارد بينالمللي است كه مورد توجه مسوولان سلامت كشور قرار ندارد.>
وي تاكيد ميكند: <عرضه ميگويي كه قابليت مصرف براي مردمان اروپايي ندارد در بازار داخل، در واقع به خطر انداختن جان هموطنان داخلي است.>
بر اساس ابلاغيه كميته غذا و سلامت اروپايي، كشورهاي عضو اتحاديه اروپا حق واردات هيچ يك از آبزيان پرورش يافته در ايران را ندارند. دليل تنظيم اين ابلاغيه ضوابط اين اتحاديه براي انجام آزمايش در مورد تعيين باقيمانده دارويي و شيميايي كه در پرورش آبزيان الزامي است و ايران آن را اجرا نكرده، عنوان شده است.
اكنون در هفته سلامت ميگوهايي كه اروپا آن را غيرقابل مصرف براي مردمان خود دانسته، به گفته مهدي شيرازي مدير روابط عمومي و بينالمللي سازمان شيلات، در شبكه توزيع مصرف كاركنان دولت و فروشگاههاي شيلات در استانها قرار گرفته است.